MÉHÉSZETI MUNKA:

Az ide méhész szezon kezdete a hűvösebb időjárás alkalmával eltolódott. A méhek már nagyon várták a virágos növények nyílását, hiszen a virágpor nagyon fontos táplálékforrás számukra. A ’gyerek’ méhek tápláléka. Ha kevés a virágpor, akkor nem megfelelően fejlődnek és sokkal rövidebb ideig élnek. Virágpor hiányában az anya kevesebb petét rak, így a család sokkal lassabban fejlődik.

A virágport a méhek a hátsó lábukra rakják (nekünk kicsi, de test méretükhöz mérten nagy) gömb formában: 

 

image002

 image004 image006

 

A méhcsaládnak fontos dolog a víz beszállítása. Normál esetben pocsolyákból, patakokból, vagy a számukra felállított itatókból gyűjtik. A probléma az, hogy hideg időben is ki kell menniük vízért s amikor felszívják a vizet, akkor ledermedhetnek és elpusztulnak…

Átlagosan egy kifejlett család vízszükséglete napi 3 dl. Ezt Mi, hogy a méheknek kényelmes és biztonságos legyen pipásitatóval oldjuk meg…ki sem kell repülniük a vízért!

A családok fejlődését azzal tudjuk segíteni, hogy a kaptárak hőszigetelését megnöveljük. A fekete fóliával letakart kaptárakban melegebb van és ezáltal a családok jobban érzik magukat…jobban fejlődnek.

image008 image010

A tél folyamán sok kaptáralj valamint raklap elkorhadt, ezért azok cserére szorulnak.

Ilyenkor nagy segítség az igazi méhész terepjáró munkájafőleg, ha nehezen megközelíthető a terep.

image012 image014

Egyre több növény adja ilyenkor a virágport, illetve a nektárt(fotókat lásd lentebb..)

 

EGÉSZSÉG MEGŐRZÉS

 

MÉZ:

Hosszú tél után az emberi szervezet energiatartalékai kimerülőben vannak. Napi 2-3 evőkanál méz jótékonyan hat az immunrendszerre, sokkal jobban át lehet vészelni a tavaszi fáradságot.

 

VIRÁGPOR:

Vannak olyan emberek, akik allergiásak a szálló virágporra...nos Nekik is ajánlott a virágpor fogyasztása!

Aki allergiás az a levegőben szálló, nyálkahártyán megtapadó virágporra reagál túlzottan a szervezete, illetve a koszos városi levegőben rátapadt szennyező anyagokra….ezt úgy tudjuk természetes módon kezelni, hogy felkészítjük a szervezetünket a virágporra. Röviden kutyaharapást szőrével….de működik.

Éves szinten 2-3 kúrát érdemes elvégezni. 3-4 hétig fogyasszunk napi 2 kanál virágport, az első 2 hétben növekvő adagokban (egyéni érzékenységtől függően.), bővebb információkért kérdezze méhészét J!

Virágpornak másik fontos tulajdonsága hogy rengeteg organikus ásványi anyagot pótol a szervezetben, ezenkívül:

-kitisztítja az érrendszert (még a kapillárisokat is!!!),

-javítja vérkeringést,

-vörösvértestek számát növeli

-sugártoleranciát növeli

-daganatos megbetegedések megelőzésére kiváló

-valamint a szervek vérellátását javítja.

 

Egészségben, mézevésben gazdag szép napokat kívánok: Lendvai Tibor méhész www.tibimez.hu

További képek:

image015

Martilapu

image017

Pitypang

image019

Szomorúfűz egy gyűjtögetővel

image021

Korai juhar

image023

  Aranyvessző

image025

Mezei tyúktaréj 

image027

Mirabolan dongóval

image029

Kaptár bejárat


image033
   Méhszúrás

image031 
    Méhszúrás fél óra múlva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A méz összetétele:

70 féle gyógyhatással bír

18 aminósav: Taurin, Arginin, Cisztin, Timin, Karnitin,...
22 ásványi anyag: Vas, Mangán, réz, Kálium, Kálcium, Zink, Silícium, Foszfor, Jód, Alumínium, Nikkel, Lítium, Titán, Ozmium, Bór, …
Szőlőcukor (glükóz), Gyümölcscukor (fruktóz)
Vitaminok: B1 (tiamin), B2 (ribofalvin), B6 (piridixon), PP (nikotinsav), B11 (folsav),  B5 (pantoténsav)
Enzimek: Kataláz, peroxidáz, redukáz, glükozoxidáz, invertáz, amiláz,...
Flavonoidok: 6 flavonol, 4 flavonol, pinocembrin,...


A méz gyógyhatása:

Rendszeres fogyasztásával az alábbi betegségek előzhetők meg:

 • Szívbetegség
 • Keringési zavarok
 • Máj- epe- vesepanaszok
 • Gyomor- nyombélhurut
 • Gyulladásos megbetegedések
 • Szerzett cukorbetegség
 • Endorkin mirigybántalmak
 • Nőgyógyászati panaszok
 • Stressz
 • Álmatlanság
 • Sugárártalmak csökkentése (rádiótelefon, káros földsugárzás, elektromos vezetékek..)
 • Influenza, láz
 • Csontritkulás
 • Vérképzési problémák
 • Fizikai- lelki állóképesség növekszik
 • Vitaminhiányos állapotok
 • Húgyúti panaszok
 • Izomgörcsök
 • Pollenallergia
 • Érelmeszesedés

A méhkenyér a sötét virágporos-mézes lépek szétvágásával nyert savanykás, édeskés, kellemes csemege. Ha naponta fél teáskanálnyi darabkát addig rágunk, míg csak a viasz marad vissza, sokat teszünk immunrendszerünk védelméért. Erősítő hatása mellett a méhkenyér hatékony gyulladáscsökkentő, továbbá gátolja a sejtburjánzást.

 • Érfalak rugalmasságának megőrzése. Erek kóros lerakódásainak a megelőzése. Szív- máj- idegrendszert erősíti. Fehérvérsejtek működését serkenti (fagocita). Rendszeres fogyasztása sportolóknak és pollenallergiában szenvedőknek ajánlott.

A mézfogyasztás legeredetibb formája. A méhek az akácgyűjtés szűk két hete alatt építik ezeket a méhsejteket, a lépet, töltik meg mézzel, és zárják légmentesen méhviaszfedéllel.

A lezárt sejtekben található méz, az emberi beavatkozást kizárja.

Olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen használnak. Növények - főleg nyárfafélék - rügyeiből, egyéb növényi nedvekből származik, melyet a méhek fertőtlenítő, ragasztó, tartósító céllal gyűjtenek, és használnak. Ennek a szurokszerű anyagnak az

Nem gyűjtik, hanem készítik a munkásméhek. Virágport fogyasztva állítják elő, a hasukon lévő viaszmirigyből. A sejtek, a lép, a fedelezés alapanyaga.

Viasztermékeink csak az utóbbiból, a legtisztább alapanyagot biztosító ún. fedelezés viaszból készülnek A lépsejtek légmentes lezárására szolgál. Védi a begyűjtött mézet a megromlástól.

A munkásméhek garatmirigyének terméke.
Sokáig a különböző tartósító eljárások sem tudták megőrizni a méhpempő biológiai aktivitását. A méhpempő bioaktív hatása 24-48 óráig tart, azután fokozatosan gyengül és hamar elveszíti hatását. A liofilizálás

Számos enzimet és fehérjét tartalmaz, fő komponense a mellitin nevű baktericid hatású fehérje. Jelentős a gyulladásgátló hatása.

Alkalmazható izületi gyulladások, reumatikus-, izom- és izületi fájdalmak, valamint köszvény és isiász esetén a fájdalom csillapítására. A gyógyászatban nagy hatékonysággal alkalmazzák reuma, sokízületi gyulladás, idegzsába, szivárványhártya és ideghártya gyulladás esetén.