Víztaszító hatása miatt elsősorban gyógykrémek alapanyagaként használják, de teája hasmenés ellen hatékony (1 teáskanál lépfedelet 1 dl vízben 10 percig főzzük, majd 10 percen belül kortyonként fogyasszuk el).
A méhviasz a munkásméhek hasán lévő viaszmirigyek terméke. Apró víztiszta lemezek alakjában képződik. Ettől azonban a méhviasz néven ismert anyag különbözik. A méh mirigyváladékkal oldja a pikkelyt. A váladék egy része a viaszban marad, a lépekből való nyeréskor pedig idegen anyagok is kerülnek bele. Helytelen tehát „vegytiszta” méhviaszt hirdetni, ilyen legfeljebb a feldolgozatlan viaszpikkelyke lehet. Helyesen „hamisítatlan” méhviaszról lehet beszélni.
A méhviaszt sonkolyból olvasztják vagy oldják ki. Ez főképp lép, de lehet léptörmelék, keretről, kaptárról összevakart viasz darabkák, a pergetéskor a mézeslép lenyesett födele és a kaptár aljának viasztartalmú szemete is.
A méhviasz vegyi összetétele ingadozik a méh táplálkozása, a sonkoly minősége és feldolgozása szerint. A viasz többféle vegyület keveréke.

Legfontosabb alkotórészei:

  • Szabad zsírsavak, a viasznak 13%-át alkotják, ezek: cerotinsav, melisszinsav.
  • Észterek, vagyis zsírsavak és szilárd alkoholok vegyületei, a viasznak 70 % - át alkotják, ezek: legtöbb a palmitinsavból és mericilalkoholból képződött észter, a miricil palmitát.
  • Szénhidrogének, a viasznak 12-13%-át alkotják.


Méhviasz felhasználása: A világ viasz termelésének legnagyobb részét kozmetikai célokra használják, - ajakpirosító, arckrém, borotvaszappan, borotvakrém, színpadi arcfesték, bajuszpedrő készítésére.
Gyógyászati felhasználás: kenőcsőt, tapaszt készítenek méhviasszal, és a penicillin injekció hatásának hosszabbítására (penicillin retard)
Ipari felhasználás: gyertya, padlóviasz, bőr- fa- és bútorfényező, elektromos huzal, szigetelő, sátor és bőr vízhatlanítása, színes ceruza, szénpapír (indigó), nyomdafesték, sajt bevonása száradás ellen, csokoládé bevonása levegő nedvessége ellen, gépkocsi fényezés, fogpótlás, bonctani és más szemléltető minták készítése.