Lépes méz

A mézfogyasztás legeredetibb formája. A méhek az akácgyűjtés szűk két hete alatt építik ezeket a méhsejteket, a lépet, töltik meg mézzel, és zárják légmentesen méhviaszfedéllel.

A lezárt sejtekben található méz, az emberi beavatkozást kizárja.

Alkalmazása:
A lépes méz viasztartalma szobahőmérsékleten morzsálódik, könnyen beleragad a fogunkba, ami kellemetlen érzés. Ezzel szemben a kaptár-meleg (35 oC) viaszt a nyelvünkkel egy gombócba össze tudjuk gyúrni, és úgy, mint a datolya magját el tudjuk távolítani a szánkból, vagy akár le is nyelhetjük.
A sejtekben lévő kristálytiszta méz tiszta méhviaszba van bezárva, és őrzi az illatát azoknak a virágoknak, amelyekből származik. Rágása közben különösen a légzőszervek nyálkahártyáját gyógyítja.
A megfázás egyik legismertebb gyógyszere. A mézben lévő lépdarabkát is elszabad ropogtatni. A lépviasz főleg gyógytermékek alapanyaga.
Jelentős az A-vitamin és propolisz-tartalma. Rágás során fejti ki hatását, miközben amellett, hogy hat a szervezet pH-jára, erősíti a fogínyt és tisztítja a fogakat.

Gyógyhatása
Nátha, köhögés, torokfájás, légcsőhurut, orr- és homloküreg gyulladás esetén segít.

Hogyan alkalmazzuk?
Naponta 2-3 kiskanállal, folyamatosan rágva fogyasszuk.